Nézzünk meg két videót a Burmai Szent Templommacskáról:

https://www.youtube.com/watch?v=8T72sMyMHmA

https://www.youtube.com/watch?v=n-Rv9Mr47h8

És olvassunk róluk:

A LEGENDA

A Burmai Szent Templommacska legendája

A Birman cicának nagyon kedves legendája van. Burmában a Kittah szerzetesek tartották őket a templomukban. A legenda szerint volt egy arany szemű fehér macska, aki őrt állt haldokló gazdája mellett. Ahogy a szeretett gazda eltávozott, a gazda arany istennője a cica bundáját arany csillogású krémszínűvé változtatta, fejét, lábait és farkát pedig sötétbarnává. A gazda lelke a cicába szállt, és ahol a cica lába érintkezett a gazda testével, a mancsai hófehérek lettek, a gazda lelkének tisztaságát mutatva. Amint a cica felnézett az arany istennő szoborra, aranyszínű szemei az istennő szemének csodaszép zafírkékjére változtak.

A legendának több változata van, ez egy a sok közül.

 A Burmai Szent Templommacskát először Franciaországban mutatták be és ismerték el az 1920-as években. Fajtaként Angliában 1966-ban került elismerésre.

A Birman azóta is a tíz legkedveltebb macskafajta közé tartozik.

 Angol elnevezés: Sacred Birman ,  német elnevezés: Heilige Birma,   francia elnevezés: Sacré de Birmanie

 FAJTAJEGYEK,  STANDARD

Általános megjelenés

Különösen szép cica. A legendás Burmai Szent Templommacska lélegzetelállítóan selymes bundája és elbűvölő mély zafírkék szemei azonnal rabul ejtik az embert. A pihe-puha bunda színe világos, a lábakon az alapszínnel kontrasztban hófehér (ideális esetben szimmetrikus) papucsok. Termete közepes, bár a kandúrok hatalmasra nőhetnek. A testfelépítés masszív. Rövid, erős, izmos kis lábaik biztosítják az állandó játékhoz a kondíciót. Feje kerek, orra rövid, domború (ún, római orr), az orrtükör gyakran szív alakú.

Átlagos testsúlya: 4,5 – 8 kg.

Várható élettartama 15-20 év, vagy ennél hosszabb, megfelelő körülmények között.

 Az alábbi standard leírás a TICA nemzetközi macskaegyesület követelményrendszere

A Birman közepes, ill. hosszúszőrű cica, alapszínétől elütő hófehér kesztyűkkel és papucsokkal. A két mellső lábon meg kell lennie a szimmetrikus fehér kesztyűknek, a hátsó lábakon a papucs hátul fordított V alakú, a talp feléig felnyúlik.

Szőre hosszú, selymes, fedőszőrzet. A bunda vastagsága az évszakoknak megfelelően változik, de sosem csomósodik össze.

Profilja kifejezett római orrvonalat mutat, vagyis oldalról nézve a kontúr a halánték vonalánál kezdődik, lágy vonalban emelkedik, majd az orr bőréig ereszkedik. Az állvonal mélyen van, nem lehet öblös vagy csapott. A fülek távolsága megegyezik a hosszukkal, széles állásúak. A szemek közepesen nagyok vagy nagyok, enyhén kerek formájúak, a pofin egymástól távol helyezkednek el. A farok átlagos hosszúságú, a testtel arányos. Ezt úgy ellenőrizhetjük, ha gyengéden a test mellé fordítjuk a cica farkát, ilyenkor a váll vonaláig kell érnie. A test hosszúkás és izmos, erős. A lábak izmosak, a testtel arányosak. 

Színük változatos, kék, lila, fóka, csoki, vörös, krém, mindezek tabby, tortie változatai … Mindenki megtalálja a neki leginkább tetsző színt. Mind gyönyörű … mind Birman :)

 

A Birman cica természete

Egy szóban kifejezve: csodálatos! A Birman különösen kedves, játékos, alapvetően békés, barátságos, csendes cica. Hangos, követelőző nyávogással sosem kezdi ki a gazdi idegrendszerét. Ideális családtag, pici gyerekek mellé különösen ajánlott, ha házi kedvencet szeretnénk. Egyedüli cicaként sem lesz depressziós, ha elegendő időt tudunk vele tölteni, de más cicákkal, kutyákkal is nagyon jól megvan. Ha napunk nagy részét a cicától távol töltjük, szerezzünk be neki egy társat, mert egyedül nem szeret lenni. Gazdájához rendkívül erősen kötődik, a napi aktív időszakban a lábunk mellett követ bennünket. Vigyázzunk, ne lépjünk rá a hófehér kis mancsokra! Bár alapvetően csendes, amikor igényli a gazdi társaságát, kedves, mély hangon hívja fel a figyelmet magára, ennek képtelenség ellenállni, mert sosem erőszakos vagy tolakodó. Ha reagálunk a bárénekesnő hangszínben előadott felhívásokra, akkor Birman cicánk „beszédes” lesz, de ha csak a finom dorombolást szeretjük, akkor a válasz hiányában nem fog szólongatni bennünket. Szeret ölben lenni, sok más fajtával ellentétben ő lehet az ölbeli kisbabánk. Sok cica nem tűri a dögönyözést, csak akkor, amikor neki kedve van hozzá. Tapasztalatból tudom ezt, sem az öreg házi cicám, sem a Maine Coon cicáim nem tűrik. A Birman cicát bármikor ölbe vehetjük, türelmes, nem fog leugrani, elszaladni, pláne nem odakapni a kezünkhöz. Egy Birman ilyet soha nem tesz. Tudnak kifejezetten kéredzkedni is az ölünkbe, nálunk gyakran előfordul, hogy a cipzáras melegítő felsőmben begömbölyödve kíséri figyelemmel valaki a tevékenykedésemet.  Gondolkodtam is egy babahordozó beszerzésén. Sok sok szeretettel, törődéssel, minőségi táplálkozással, rendszeres egészségügyi ellenőrzéssel Birman cicánk a legnagyszerűbb családtaggá, baráttá válhat, minden szempontból a legtökéletesebb házi kedvenc.

 Táplálás

Minden macska ragadozó, s mint ilyen, a szükséges aminosavakat állati eredetű fehérjeforrásból tudja beszerezni. Ez pedig nem más, mint a hús! Cicánk táplálásának nélkülözhetetlen része a nyers hús. Mivel friss egeret nem szolgálhatunk fel neki (de ez nem tilos, vállalkozó kedvű gazdik), nagyrészt izomrost húsokkal táplálhatjuk. Ez önmagában nem elég, fontos a kiegyensúlyozott étrend az egészség megőrzése érdekében.  Azt gondolhatjuk, hogy a rengeteg féle száraz táp között minden bizonnyal megtalálhatjuk a Birman cicánknak legmegfelelőbbet, és ezzel eleget is teszünk ennek a követelménynek. Kényelmes, nem romlik meg, egyszerre nagyobb adag beszerezhető. Ez csak részben van így. A száraz tápok közül az összetételét tekintve sok megfelelő a Birmanok táplálására, de ezt ki kell egészítenünk legalább hetente egyszer hússal. A csirkehús a leginkább fehérje dús, viszont nyersen nem célszerű adni a szalmonella veszély miatt. Manapság a legbiztonságosabb módszer, ha minimum 3 napig fagyasztjuk a húst, mielőtt felszolgáljuk. Nagyon fontos, hogy hasadó, üreges csontot ne adjunk a cicának, az apró csontszilánkok beleállhatnak a szájpadlásba és futhatunk az állatorvoshoz. A szárny csontokat eltördelve nyugodtan adhatjuk, szívesen elropogtatják. A marhahús szintén része lehet az étrendnek, de arra nagyon figyeljünk, hogy cicánk SEMMIKÉPP ne kapjon nyers disznóhúst, belsőséget, mert ez az egyik forrása az ún. Auyeski kórnak, ami tulajdonképpen egyfajta veszettség, és visszafordíthatatlan betegség. (A legújabb információk szerint a magyar állományban már nincs meg a kórokozó, de szerintem jobb félni, mint megijedni). Nem elég, ha kerüljük ezek bekerülését a tényleges étrendbe, figyeljünk arra is, hogy a főzéskor keletkezett hulladékokat cicánk ne kukázza ki, számukra ellenállhatatlanok ezek az illatok, és nem is képzelnénk, milyen leleményesek tudnak lenni, hogy megszerezzék az illat forrását. Megfelelő fehérje forrás lehet a hal is, de manapság annyit hallani a tengeri halak különféle nehézfémekkel való szennyezettségéről, hogy én inkább a halat kiiktatom az étrendből. A prémium nedves tápok (konzervek) is hangsúlyozzák, hogy a táp nyílt tengeri halból készült. Apropó, konzerv. Szintén kényelmes megoldásnak tűnik, de erre se szoktassuk rá cicánkat, naponta legfeljebb egyszer kapjon konzervet, s az legyen minőségi, mindenféle adalékanyagtól mentes. Velünk, emberekkel ellentétben, a benti cicákat savasítani kell az említett ragadozó életmód miatt.

Amit semmiképp ne adjunk a cicának:

·         üreges csontok (lásd fentebb)

·         nyers disznóhús, disznó belsőségek

·         nyers marhaszív

·         tej – igen, a kiscica lefetyeli a langyos tejecskét, de nem tudja megemészteni a laktózt, a szabadban élő cicák sem kérnek a Milka tehéntől tejet (másrészt: az egyetlen faj, amelyik másik állat tejét fogyasztja, az ember)

·         cukros, édesített élelmiszerek, édességek, csoki – ha kényeztetni akarjuk, rengeteg fajta ún. jutalomfalat kapható

·         gabonafélék

·         konyhai maradék

·         minden, ami sós (vesebetegséghez vezet)

 Összefoglalva tehát a legfontosabb a kiegyensúlyozott étrend, ami semmi esetre sem az étkezőasztalról lesöpört, vagy a főzés során a kukába szánt maradékokat jelenti.

 GONDOZÁS

Bunda

A Birman szálldosóan puha, selymes bundája a látszat ellenére nem igényel túlzott gondozást. Ha hetente átfésüljük a bundáját, az elegendő. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem fésülhetjük át naponta, ha úgy akarjuk, de nem szükséges, kivéve, ha cicánk nagyon mosakodós. A lenyelt szőr szőrgombóccá alakul, aminek valamiként távoznia kell, erre nagyon oda kell figyelni. A szőrzet homogén, nincs aljszőrzet, ami filcesedik, a fedőszőr pedig nem gubancolódik össze. A tavaszi vedlés időszakban meg is fürdethetjük cicánkat, ezzel segíthetünk megszabadulni az elhalt szőrszálaktól és megelőzhetjük a szőrgombócok visszaöklendezését. A cicák alapvetően nem nagyon szeretik a fürdést, tapasztalatom szerint sokkal jobban viselik a langyos vizes zuhanyozást, mint a vízzel töltött kádba, mosdóba merítkezést.

Karmok

Cicánk karmait időnként érdemes levágni, így nem fog a kanapé huzaton manikűrözni. Gyengéden nyomjuk meg a cica puha tappancs párnáját, majd óvatosan vágjuk le a fehér elhalt szaruréteget, vigyázzunk, hogy a rózsaszín, vérerekkel telt részbe ne vágjunk bele, ugyanúgy, ahogy nálunk, embereknél, ez fájdalmas és vérzik.

Fogak

Ellenőrizzük rendszeresen cicánk fogait, ahogy jobb esetben mi magunk is eljárunk a fogorvoshoz legalább évente. Ehhez mindenekelőtt öltsünk fel egy vastag overallt, azbeszt kesztyűt és egy hegesztő álarcot. Ezt javasolnám egy másik cica fajtánál. A Birman cica fogait magunk is ellenőrizhetjük, bár túlzottan nem fog örülni neki, ha a száját kinyitjuk és bekukucskálunk, de mivel rendkívül békés, nem kell tartanunk attól, hogy leharapja egyik ujjpercünket, vagy megkarmol. Ha nem akarunk erre vállalkozni, menjünk állatorvoshoz. Ismét tapasztalatból mondom, hogy a fogak rendszeres ellenőrzése nagyon fontos, a vizsgálat során fény derülhet fogkőre, ínygyulladásra, ne adj’ Isten szájfekélyekre, amik korai felismerés esetén jól kezelhetők, de ha későn fedezzük fel, végzetes lehet.

Betegségek, problémák

Egy lelkiismeretes tenyésztőtől származó, nem vérrokonságból született Birman cica alapvetően egészséges lesz, nem kifejezetten hajlamos betegségekre, nem jellemző a „túltenyésztés” miatti betegségek sorozata. Természetesen csak akkor, ha megfelelően gondját viseljük.

A honlap nem vállalkozik a különféle cica betegségek részletes bemutatására, erre számtalan forrás található, de legelsősorban legyen állatorvosunk.

Néhány kisebb problémát azért megosztok, amikkel nem kell feltétlenül azonnal rohanni az állatorvoshoz.

Koszmó - Nem a Birmanra jellemző, de ha mégis előfordulna, viszonylag rövid idő alatt, és könnyen kezelhető az ún. koszmó. Ez a cica állán jelenik meg, apró fekete pöttyök a rövid szőrszálakban és azok alatt, vakargatásra fellazulnak, kihullnak a szőrből. Valószínűleg viszkethet is, mert vakaróznak és akár véresre is vakarhatják. Oka a nedves táplálékok megragadása a szőrzetben, ami a baktériumok elszaporodásával egyfajta gombás fertőzést okoz. Kezelése: 1:10 higítású (könnyű tea színű) Betadine oldattal mossuk le a fertőzött részt, majd kenjük be vény nélkül kapható Lamisil vagy Terbisil kenőccsel. Kis fogkefével átdörzsölve könnyen eltávolíthatók a pöttyök.

Hasmenés – Hangsúlyozom, hogy nem napokig tartó hasmenésről beszélünk, ebben az esetben, valamint véres, nyákos széklet esetén haladéktalanul vigyük a cicát állatorvoshoz. Költözés, új családtag, lakás átrendezése, stb. során előfordulhat, hogy a cicánknak a stressztől hasmenése lesz. Ha ezt észleljük, próbáljunk meg főtt csirke szárnyat apróra – de tényleg apróra – darálni, és adjuk ezt a cicának. Ha a hasmenés nem múlik, irány a doki. Ami megnyugtató lehet, hogy a Birman nem stresszes fajta, rendkívül jó az idegrendszere, úgyhogy ettől a problémától nem nagyon kell tartanunk.

Fülatka – Szintén nem jellemző a Birmanra, de könnyen elkaphatja arra hajlamos másik cicától. A hasmenésnél említett stressz másik fizikai megnyilvánulása egyes cicáknál a fülatka. Nagyon fontos kikezelni, mert komolyabb problémákhoz vezethet az elhanyagolása. Állatorvosnál kapható nyakra cseppenthető folyadék, fültisztító zselé és atka elleni cseppek. Ennek a háromnak a kombinációja gyors javuláshoz vezet. A fül tisztítása során ügyeljünk arra, hogy ne nyúljunk mélyre a cica fülében, nehogy megsértsük a dobhártyát. Fültisztító pálcikát csak a külső, könnyen hozzáférhető hajlatokhoz használjunk, a mélyebb részbe „töröljünk bele” a zselével átitatott vattával.

Minden apróbb jelet észlelhetünk, ha a heti fésülködés során, ami cica és gazdi közös kedvelt programjává válhat, ezeket a területeket alaposan szemügyre vesszük.