Rólunk 

Magamról

A nevem Ildikó, 1966-ban születtem. Eredetileg angol nyelv- és irodalomtanár, fordító, tolmács vagyok, szeretett hivatásaimat a mai napig gyakorlom. A cicákért mindig rajongtam, már előző életeimben is.

A Lyrene tenyészet

2012 nyarán fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy macskatenyésztésbe fogok. A Burmai Szent Templommacska régóta vágyam volt, el is kezdtem keresgélni, és meglepődve tapasztaltam, hogy Magyarországon rendkívül ritka. Találtam azonban egy csodaszép kis kék Birman lánykát, Myát, ő lett a Lyrene dinasztiaalapító.

Nagyrészt magam végzem tenyészetünk minden tevékenységét. A cicák velem élnek, így alkalmam van őket a lehető legalaposabban megfigyelni, megismerni. Családként élünk, velem vannak születésüktől mindaddig, amíg örök szerető családjaikhoz nem költöznek. Családtagként szeretem őket és így is szocializálódnak. Csodálatos, magabiztos cicák lesznek, akik remekül kijönnek az emberekkel, más kisállatokkal, és gyorsan beilleszkednek az új otthonukba.  

Nem törekszem show címek gyűjtésére. Elsősorban azért nem, mert nem gondolom, hogy a show címek hatással vannak a kiscicák minőségére, egészségére. Másodszor pedig azért, mert egy cica életének nem szerves része a fürdetés, kozmetikázás, az, hogy emberek tömkelege nézegeti, miközben ő egy ketrecben kuporog 1-2 napon át.   

Elsődleges célkitűzésem a Birman tenyészettel, hogy egészséges, bűbájos, gyönyörű Birman kiscicákat neveljek kedvencnek a leendő szerető örök gazdik legnagyobb örömére. Sok kiscicánk show minőségű a kivételesen jó vérvonalaknak köszönhetően, de én akkor vagyok a legboldogabb, ha ők szerető otthonokra találnak, és nem tenyészetben "dolgoznak". Természetesen megtisztelő, ha egy másik tenyésztő akarja a saját vonalát a mi kiscicáinkkal erősíteni, de ilyenkor is biztosítékot kérek, hogy nem fogják őket agyon tenyészteni, és boldog életet élnek, megkapva minden szeretetet és gondoskodást. 

Sajnos manapság nagy az eltérés a valódi tenyésztő és a szaporító között. A macskások és egyre inkább a „laikus” cicabarátok köreiben ismert a tenyésztő és a szaporító kategória. A tenyésztő törzskönyvezteti az eleve törzskönyves szülőktől származó utódokat, oltásokat adat a kiscicáknak, féregtelenítő kezeléssel látja el őket, és 12 hetes kor előtt semmiképpen nem engedi költözni a piciket. Az anya cicák 2 évben legfeljebb háromszor szülnek, de még jobb, ha csak évente egyszer. (Még a közismerten nem túl szapora Birmanok is, ahol nem ritka a 2 kiscicás alom.) Ezek nagyjából a minimum alapkövetelmények. A tenyésztő igyekszik megismerni kiscicái leendő gazdijait, ne adj’ Isten, akár el is látogat hozzájuk, és később is figyelemmel kíséri cicái életét, ami néhány év után, a létszám növekedésével bizony már nem könnyű feladat. A tenyésztő az egész munkát a fajta iránti mélységes tiszteletre alapozza, a fajta minél szebb, minél egészségesebb vonalak felé való irányításával. Ehhez szükség van nem kevés genetikai tanulmányra, azért, hogy az éjszakákba nyúló genetikai mátrix rajzolgatásával olyan párosítások tervei jöjjenek létre, amelyek ezt a fenti célt szolgálják. Az új cicák kiválasztását mindig hosszas kutató munka előzi meg, az összes szempont – egészségügyi feljegyzések a lehető legtávolabbi felmenőkig, a szülők természete, szín (higított és hordozó is!), genetikai mátrixok az összes lehetséges variációra az utódoknál, stb. stb – alapos átvizsgálásával.

Nemzetközi egyesületi tagként az MMME (TICA) tenyésztői szabályzatot szigorúan betartva és cicáimra a legnagyobb gondot fordítva végzem tevékenységemet. A tenyésztés, a cicázás a szenvedélyem, imádott hobbim, nem a megélhetési forrásom.

A szaporító a fent felsorolt követelmények közül jószerivel egynek sem tesz eleget, és rájuk kár is több szót, gondolatot pazarolni, mert eredménytelen szélmalomharc az ellenük történő fellépés.

Célom, hogy a PawPeds Academy tanfolyamain tanultak és az évek során gyűjtött tapasztalatok alapján a tőlünk nyugatabbra és északabbra levő tenyészetek és az európai standard követelményeit elérő színvonalon folytassam ezt a tevékenységet.

Minden régi és új gazdinak szívesen segítek mindenben, amiben tudok, és szeretem, ha rendszeres visszajelzéseket kapok szeretett kiscicáim fejlődéséről. Óriási örömet és büszkeséget jelent, ahogy figyelhetem, miként nőnek egészséges és boldog nagy cicákká. 

PANZIÓ: Ha a gazdi nem tudja megoldani a cica felügyeletét nyaralás idejére, szívesen látjuk cicáinkat újra itthon, egy igazán biztonságos, szeretetteljes környezetben, ahol nevelkedtek életük első három hónapjában. Amennyiben  a cica időközben találkozott más cicával, kérünk egy negatív FIV-FeLV tesztet a tenyészet cicáinak biztonsága érdekében.